Në kohën e vjetër, në kohë vere ka qenë shumë vështirë të
ruhen produktet ushqimore nga prishja.
Mirëpo ende pa u paraqitur mekanizmat e
ftohjes, njerëzit kanë gjetur mënyrë ta ftohin ose ta ngrijnë produktin ushqimor
përmes borës dhe acarit ose kanë gjetur vend të errët dhe të ftohtë ku edhe e kanë
akumulua ushqimin.
Ka ndodhë që disa herë ushqimin e kanë vendosë në qese me
akull dhe në atë mënyrë kanë parapa një preventivë të mbrojtjes së ushqimeve
nga prishja. Ftohja përfaqëson një reaksion kimike fizik e cila mundohet që ta
ulë temperaturën e trupit në qese ose temperaturën lokale ku ndodhet substanca
jonë që dëshirojmë që të ngrihet. Për këtë është përdorur një lloj matësi që ka
dhënë temperatura shumë të vogla të ftohjes në friz. I gjithë ky proces është i
realizuar në bazë të fizikës së pastër:Mbushja e makinës shpejt ka reaguar duke
lëshuar energji të mjaftueshme kinetike dhe duke fituar energji të mjaftueshme
që ka qenë e nevojshme për uljen e temperaturës së substancave. Në atë mënyrë
është zhvilluar ftohja në rrugën natyrale. Principi i ftohjes edhe në ditë të sodit
është i njëjtë, ku me ndihmën e zhvillimit të gazrave përbën një metodë primare
të punës së frizeve. Prezantimi i parë artistik i frizit ka qenë i konstruktuar
nga ana e Villijam Kullen në Universitetin e Gllazgovit në vitin 1784. Sidoqoftë
zbulimin e tij ai nuk e ka përdorur për ndonjë qëllim praktik. Në vitin 1805
zbuluesi amerikan Olliver Evans e dizajnoi makinën e parë për ftohje. Frizi i
parë praktik në numër serik është i ndërtuar nga ana e Xhejkob Perkins në vitin
1834, i cili ka përdorur kompresionin e nxehjes në ciklus. Fizicienti amerikan
Xhon Gori konstruktoi friz në bazë të dizajnit të skicave të Olliver Evans në vitin
1844. Inxhinieri gjerman Karl fon Llinden nuk e patentoi frizin si mjet i veçantë
në vete por ai patentoi procesin e ftohjes që është pjesë e teknologjisë së
ftohjes. Kjo ka ndodhë në vitin 1876. Frizat e parë në periudhën e viteve
1800-1929 kanë përdorur gazra sikur që janë amoniaku(NH3), metalori(CH3Cl) dhe dyoksidin
sulfurik(CO2) sikur materiale të ftohjes. Disa fatkeqësi serioze kanë ndodhur
në periudhën e 20 viteve të para të frizit ku si rezultat i metalori janë
helmuar familje të tëra. Tri korporata amerikane kanë filluar që të hulumtojnë
një metodë më të sigurt të ftohjes duke kërkuar edhe materiale të volitshme që
do të përdoreshin në zbatimin e kësaj metode në praktik. Dhe në atë mënyrë
është ardhur deri te freoni. Për pak vite freoni është bërë mjeti kryesor për
ftohjen e ushqimeve nëpër shumë familje. Pas shumë decenieve njerëzit kanë
kuptuar se materiet që përdoren në freon janë ndotëse serioze të ozonit që
rrezikojnë planetin Tokë. Praktikisht prapë vihet në fillim , të gjendet metodë
që nuk do të jetë e dëmshme as për njerëzit dhe as për Tokën.
Përktheu nga
gjuha maqedone:Hamdi Nuhiju
Tekst i marrë
nga gazeta ‘Biznes’ i ditës së premte 11 nëntor 2005
No comments:
Post a Comment